Principalelel materiale poluante sunt: CO2, CO, O3, N2O, NO, NO2, H2O, Formaldehide, RADON si THORON
CO2 adica dioxidul de carbon. Este un gaz inodor incolor mai grea decat aerul. Concentratia permisa este de 1500 ppm. Poate cauza moartea prin innecare
AERUL pe cat de esential pa atat de neobservat.
De cate ori respiram intr-o zi? Stim ce respiram? Stim ce expiram?
Pentru un habitat sanatos avem nevoie doar de aer proaspat plin de oxigen si sarac in umiditate si materiale poluante.
Multi se plang dupa ce si-au montat ferestre termopan, ca a inceput sa curga apa pe geamuri si a aparut igrasia si mucegaiul in anumite locuri. Acest fapt dovedeste ca apartamentul / casa a devenit etansa. Nu se mai produce schimbul de aer prin crepaturile ferestrelor (vechi). Prin aceste crapaturi inainte se elimina si umiditatea, dar se pierdea si o cantitate mare de caldura. Intr-o casa bine construita, bine tencuita cu ferestre termopan si usi bine montate, schimbul de aer prin toata suprafata cladirii nu depaseste 3-5% din volumului total de aer din cladire. La acest schimb de aer se adauga deschiderile usilor pentru circulatie si a ferestrelor pentru aerisire.
Foarte multi cred ca pentru alimentarea cu aer proaspat este suficient sa se deschida ferestrele. Insa, dupa ce se inchid ferestrele, in 20-30 de minute calitatea aerului interior devine la fel ca inainte de aerisire. Astfel 3 – 4 aerisiri pe zi NU sunt de ajuns.
Materialele nocive, umiditatea si mirosurile neplacute se acumleaza, inrautatind comfortul si provocand imbolnaviri atat pe termen scurt cat si pe termen lung. Factorii care provoaca imbolnaviri sunt: mucegaiul, monoxidul de carbon, bioxidul de carbon, radonul, formaldehidele, etc.
Probleme frecvente de sanatate a ocupantilor cladirilor slab ventilate ( a nu se confunda ventilatia cu aerul conditionat unde dupa racire se recircula aerul din interior ) sunt:
-
Durerea de cap
-
Dificultati de concentrare
-
Oboseala dupa somn
-
Sindromul cladirii bolnave
Apa din aer sub forma de umiditae. Faciliteaza aparitia mucegaiului si a igrasiei. Cauzeaza discomfort, astm si compromite si structura cladirii
Mucegaiul si igrasia sunt fenome ce apar in urma precipitatiei umiditatii pe suprafetele mai reci decat aerul din interior.
Radonul este un gaz radioactiv provenit din dezintegrarea radiului, cel din urmă provenind din dezintegrarea uraniului. Este prezent în anumite soluri și poate fi transportat prin intermediul mediilor poroase, în special prin fenomenul de convecție.
Sindromul cladirii bolnave (building related illness): Legioneloza si febra Pontiac, raceli si gripe, tuberculoza, pneumopatie de hipersensibilitate si febra, dermatita, rinita alergica, astm, urticarie, edem laringian, iritarea tractului respirator