
Umiditatea din aer
Umiditatea este cantitatea de vapori de apă conținută într-un eșantion de aer.
Există trei moduri de a exprima umiditatea:
-
umiditatea absolută
-
umiditatea relativă
-
umiditatea specifică.
Valoarea optima a RH (umiditatii absolute) este intr 55%-65%
Ce este umiditarea relativa?
Umiditatea relativa a aerului indica cantitatea de umezeala continuta în aer - raportata la cantitatea maxima care poate fi continuta în teorie.
Temperatura aerului joaca un rol important: cu cât e mai cald aerul, cu atât mai multa apa poate absorbi.
Cu cat este mai cald aerul, cu atat mai multi aburi poate contine. La o temperatura de 0 C, aerul poate mentine doar 4,84 g/m3 dar la 50 C poate mentine deja 83,0 g/m3. In amandoua cazuri aerul este saturat.
Umiditatea relativa a aerului, RH, este relatia proportionala dintre umiditatea momentana la o temperatura anume si umiditate maxima posibila la aceeasi temperatura.
Cu un RH de 50%, aerul contine jumatate din umiditatea posibila la acesta temperatura. Cu un RH de 100% aerul este complet saturat cu aburi de apa. RH-ul nu poate depasi 100% deoarece surplusul se elimina prin forma condensului sau a cetii. Cu scaderea temperaturii capacitatea de a mentine aburi de apa scade si surplusul se va transforma in apa lichida – temperatura a atins punctul de roua si condensarea apare.
Daca aerul intra in contact cu suprafete cu temperaturi sub punctul de roua, aburii de apa vor condensa pe aceasta.
Intr-o cladire sunt multe suprafete care pot avea temperaturi sub punctul de roua – pereti exteriori sau conducte/tevi de apa rece. Condensarea acestor elemente poate cauza pagube severe cladirilor si ocupantilor acestora – mucegai, rugina, deformarea materialelor etc.


