top of page
Recuperarea de caldura

 

 Recuperarea caldurii se face in UNITATEA CENTRALA unde sunt asezate ventilatoarele si schimbatorul de caldura, si in unele cazuri si BYPASUL. 

      Principiul de funtionare este simplu: 

 

In RECUPERATOR aerul viciat cald trece pe langa aerul proaspat rece ele fiind despartite fara sa se amestece.      Coeficientul de recuperare este determinat de materialul din care este fabricat si suprafata desfasurata al schimbatorului de caldura

  BYPASUL este menit sa ocoleasca recuperatorul in perioadele in care nu avem nevoie de de acesta. 

 

De ce sa ventilam 

 

Aparitia matrialelor  si tehnologiilor noi atrag dupa sine izolarea si etanseizarea superioara a cladirilor. Orice cladire termopanizata si izolata are nevoie de un sistem de ventilatie pentru evacuarea elementelor poluante si nocive din interior respectiv pentru a asigura oxigenul necesar.  

Deci trebuie sa schimbam aerul din interior. Deschiderea ferestrelor nu asigura schimbul necesar de aer. Deasemenea prin aerisirea prin ferestre se arunca si o cantitate mare de caldura adica risipim bani.

Ventilarea satisfacatoare al cladirii se face printrun sistem de care asigura alimentarea cu aer proaspat al dormitoarelor, camerei copiilor, livinguri si birouri. In acelasi moment asigura evacuarea aerului viciat din bucatarie , bai si WC-uri.

sistemul devine eficient, din punct de vedere energetic in momentul in care se include si un recuperator de caldura 

Cantitatile de aer proaspat 
 
Cantitatea de aer proaspat este determinat de numarul ocupantilor. In comformitate cu standardele de casa pasiva cantitatea de aer curat se calculeaza pe baza numarului de persoane.
 
Cantitea de aer întrodus intr-o lucuință este de 20-35m³ / persoană si se repartizeaza in felul urmator* :

 

  • Living 60 m³ / h

  • Dormitor 40 m³ / h  

  • Camera de copii 40 m³ / h  

 

 

Cantitatea de aer exhaustat trebuie sa fie egala cu cel introdus.

  • Valorile pentru aerul extras:

  • Bucătărie: 60 m³ / h,

  • Baie: 40 m³ / h    

  • WC: 20 m³ / h   

  • Depozit: 20 m³ / h   

 

 

Criterii date de Passivhaus institut din Darmstadt.

bottom of page