top of page

Discomfort si boli

 

 

   Aglomerarea incaperilor de locuit si a birourilor duce ia vicierea aerului din interiorul acestora. Oamenii, prin respiratie, consuma din aer elementul cel mai necesar vietii, oxigenul, eliminand in incapere dioxidul de carbon, vapori de apa si caldura. 

     Din caile respiratorii, omul incarca aerul cu microbi, care de multe ori pot duce la imbolnavirea persoanelor sanatoase, Iata de ce aerul curat este o conditie esentiala a sanatatii din locuinte, birouri, ateliere.

Aportul permanent de oxigen la tesuturi este indispensabil pentru mentinerea vietii. Procesele meolice din organism sunt strans legate de prezenta oxigenului. Meolismul celular necesita un aport continuu de oxigen, pentru buna desfasurare a proceselor de oxidare care stau la baza vietii. Oxigenul este adus prin intermediul sangelui la celule care reprezinta cele mai mici unitati structurale la nilul carora se desfasoara procesele meolice. Sangele, la randul sau, ia oxigenul din aerul inconjurator, prin procesul de respiratie. Concomitent, se elimina prin plamani dioxidul de carbon si apa, rezultate din procesele de ardere.

 

Respiratia contine doua faze: inspiratia, faza activa a respiratiei, care are drept consecinta patrunderea aerului in plamani si expiratia, faza predominant pasiva a respiratiei, in cursul careia se produce renirea la starea de echilibru a elementelor elastice distinse si relaxarea musculaturii care a produs distensia, avand ca rezultat eliminarea unei parti din aerul continut in arborele respirator, in atmosfera inconjuratoare.
Cu fiecare inspiratie normala, plamanul primeste o cantitate de 500 cm3 de aer, ceea ce reprezinta 8 litri pe minut sau 14-l5 m3 in 24 de ore. in respiratiile fortate, poate primi insa 1500-l800 cm3 de aer.

 

Neajunsurile in igiena respiratiei se raporteaza la lipsa de oxigen adusa de aparatul respirator celui mai nobil tesut, creierul.
Sanatatea creierului are influenta directa asupra duratei vietii omenesti. 

 

S-a demonstrat stiintific ca lipsa de oxigen stimuleaza aparitia mai frecnta a unor boli ale batranetii. Numarul congestiilor cerebrale, a cazurilor de anghina pectorala sau infarct creste considerabil. Si racelile isi fac aparitia mai des, iar perioada de regenerare dupa boala se prelungeste. Cantitatea de oxigen din sange scade la o varsta mai inaintata, dar exista si alte cauze: fumatul, infectiile, sedentarismul.

 

Toxicitatea acuta de dioxid de carbon este uneori cunoscuta prin numele dat de catre mineri: blackdamp (numit si sufocare umeda). Blackdamp este in primul rand datorata azotului si apoi dioxidului de carbon si ucide prin sufocare.

influenta asupra organismului uman
     Dioxidul de carbon (CO2) este unul dintre factorii de autoreglare locali in alimentarea cu sange. In cazul in care concentratiile sunt ridicate, capilarele se destind pentru a permite un flux mai mare de sange catre tesuturi. Rata respiratiei pentru o persoana  este influentata de nivelul de dioxid de carbon (CO2) in sange. O respiratia prea lenta sau superficiala poate fi cauza acidozei respiratorii, in timp ce o respiratia prea rapida duce la hiperventilatie, care poate provoca alcaloza respiratorie. Desi corpul are nevoie de oxigen pentru metabolism, nu un nivel scazut de oxigen stimuleaza respiratia. Respiratia este stimulata prin nivelurile ridicate de dioxid de carbon (CO2) care stimuleaza centrii  respiratorii pentru a mentine presiunea arteriala de dioxid de carbon (CO2) la un nivel de 40 mm Hg.

bottom of page