top of page

Mucegaiul

 

    Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente (Fungi) care fac parte din grupa mare Ascomycota care se înmulțesc prin spori.               Exemple de ciuperci microscopice sunt drojdia de bere, mucegaiurile ca Aspergillus fumigatus, care produce intoxicații alimentare prin aflatoxine, sau altele care sunt surse de obținere a unor antibiotice ca penicilina.

 

Sunt cunoscute mii de specii de mucegaiuri, printre care se numără patogenii, Saprofitele, speciile acvatice și Termofilele.  Ca și ciupercile, mucegaiurile fac rost de energie nu prin Fotosinteză, ci cu ajutorul materiei organice în jurul căreia ele trăiesc. De obicei, mucegaiurile secretă enzime hidrolitice, mai ales la tipurile cu hife. Aceste enzime pot descompune bipolimeri complecși, ca Amidonul, celuloza și lignina, în substanțe simple care pot fi asimilate de către hifă. În acest fel, mucegaiurile joacă un rol importantă procesul de descompunere al materialelor organice, permițând reciclarea nutrienților în interiorul ecosistemelor. De asemenea, multe mucegaiuri secretă micotoxine care, împreună cu enzimele hidrolitice, inhibă creșterea microorganismelor concurente.

    Mucegaiurile se reproduc prin intermediul sporilor, de dimensiuni mici, care fie pot conține doar un nucleu sau pot fi multinucleari. Totodată, sporii de mucegai pot fi asexuați (produșii mitozei) sau sexuali (produșii meiozei); multe specii pot produce ambele tipuri de spori. Sporii mucegaiurilor pot fi purtați de aer pe o perioadă nedeterminată, putându-se agăța de haine sau de blană și pot supraviețui la temperaturi și presiuni extreme.

     Deși mucegaiurile cresc și descompun materia organică peste tot în natură, prezența lor poate fi vizibilă cu ochiul liber doar atunci când se dezvoltă o colonie de mucegai. O colonie de mucegai nu este formată dintr-o adunătură de mai multe specii, ci dintr-o rețea de hife denumită miceliu. Nutrienții și în unele cazuri organitele pot fi transportate în interiorul miceliului. În mediul antropic, mai exact în clădirile umede sau cu temperatură potrivită, se pot dezvolta coloniile de mucegai, având aspect pufos de blană și putându-se observa pe diferite tipuri de mâncăruri (sau pe fructe și legume) și pe alte suprafețe. Când apare pe perete, colonia este cunoscută sub denumirea de igrasie.

Igrasia

 

Igrasia se manifesta printr-o umezeala persistenta a peretilor de zidarie ai unei constructii, din cauza apei retinute in porii materialelor din care sunt executati acestia. Atentie, igrasia se confunda adesea cu condensul, iar cele doua lucruri sunt total diferite! Nu fiecare perete umed sufera de igrasie. Atat igrasia, cat si condensul sunt caracterizate prin umezeala, cu diferenta ca igrasia este permanenta, iar condensul, temporar. Igrasia are efecte negative asupra climatului interior, depreciindu-l din punct de vedere al umiditatii, ceea ce faciliteaza aparitia mucegaiului.

 

Igrasia a ajuns un cosmar pentru multi dintre noi. Adeseori ii combatem efectele, insa nu stim mare lucru despre cauza aparitiei periculosului fenomen, ca sa alungam igrasia definitiv din locuinte. Aceasta pentru ca, daca nu mai vedem niciun semn al prezentei igrasiei, nu inseamna ca am si inlaturat-o definitiv.  

 

Mucegaiul are influente negative asupra sanatatii oamenilor, provocand afectiuni respiratorii si cardiovasculare. Multi dintre noi credem ca inlaturand mucegaiul cu o carpa uscata de pe zid sau vopsind din nou peretele rezolvam problema. Insa nu este asa. Desi nu il mai vedem pe suprafata zidului, el continua sa se dezvolte in interiorul acestuia, eliminand prin stratul de vopsea spori care pastreaza in continuare in locuinta un climat nesanatos. Cele mai indicate metode de tratare a mucegaiului sunt tratamentele chimice, deoarece acestea inlatura atat factorii care ii faciliteaza aparitia, cat si sporii latenti.

 

Cauzele aparitiei igrasiei:

Sunt doua cauze principale ce favorizeaza igrasia pe peretii  interiori ai locuintei. In primul rand, lipsa hidroizolatiei sau existenta unei hidroizolatii defectuoase, iar in al doilea rand ventilarea necorespunzatoare a incaperilor.

 

Metode de combatere:

    Principalele instrumente de indepartare a mucegaiului de pe pereti sunt vopselele si solutiile antiigrasie care se gasesc cu usurinta in comert. Aceste solutii si vopsele se folosesc, de fapt, impotriva condensului, nu a igrasiei. Actioneaza insa asupra efectului, nu asupra cauzei. Ele vor forma o bariera impermeabila, care va tine apa in perete, impiedicand condensarea ei la suprafata, dar degradarea peretelui se desfasoara in continuare.

     In cazul in care peretii sunt afectati de condens, inainte de a aplica una dintre aceste solutii sau vopsele, peretii trebuie uscati prin spalare cu clor si ventilare. Aceste produse se gasesc in magazine.

De asemenea, curatenia casei este importanta. Praful este locul ideal in care se pot „ascunde“ sporii ciupercilor si mucegaiurilor. O locuinta neventilata va „beneficia“ de aer inchis, iar praful, in lipsa curentilor de aer, se va depune nestingherit.

 

 

 

 

 

 

bottom of page